Sõidueksam

Mida pean teadma:

  • Auto tehnilise kontrolli kohustus on õpilasel, eksamineerija ei pea seda käskima teha. Rehvid (suvi, talv, rehvirõhk), tulede korrasolek jne
  • Kui enne ristmikku pole käsku tulnud – sõit vaikuses, tuleb sõita võimalusel otse või sinna kuhu tohib! Seda ka loomulikult õigelt sõidurajalt.
  • Sõltuvalt eksamineerijast võidakse anda ka ülesanne sõita kuhugi suunas ( Tallinna, Tartu, kesklinn vms) siis tuleb näidata teeviitade lugemise/tähele panemise oskust. Kui kohe ei ole märki näha siis sõida üldjuhul nii kaua otse kuniks tuleb vastav teeviit.
  • Eksami pikkuse koha pealt on määratud ainult miinimum ajad. Esimese sõidueksami sõiduaeg alates 35min, lisaks 10 min harjutused ja sissejuhatus ja lõppsõna ~55min. Teisel korral lisandub sõiduaega 10min – 45min puhtalt sõitu lisaks 10min harjutused ja sissejuhatus ning lõppsõna ~65min.
  • Harjutused: kolm harjutust aega sooritamiseks 10 min.
    1. Parkimine parklas – paremale, vasakule, ederpidi või tagurpidi – eksamineerija valikul.
    2.Piiratud alal tagasipööre. (nn kolme punkti pööre vanasti), liigutusi tee nii palju kui tarvis, peaasi et üle etteantud piiride ei lähe. Seda siis kas asulas või asulavälisel teel – eksamineerija valikul.
    3. Tagurdamine – sirgelt, pöördega, kurvis või ka paraleelne parkimine – külgboks. Samuti eksamineerija valib, mida teed…

Sõltuvalt linnast on asulavälisel teel sõiduaeg veidi erinev, kuid alati seda tehakse. Sõidukiirus vastavalt etteantud teelõigul lubatule. Mõni kord võidakse viia ka teedele, kus lubatud 90km/h, kuid selle kiirusega ei ole seal mõistlik sõita. Tee liiga kurviline künklik vms – vali sobiv sõidukiirus.

Kui eksami käigus jääb aega siis sageli käiakse ka kiirendus ja aeglustusradadega teedel sõitmas.
Kontrollitakse, kas tead kuidas tuleks reastuda ja millal aegustada või kiirendada.

Kui on asulas olemas ühe- ja kahesuunalised teed, siis vasakpöörded neil. Fooridega ja foorideta ristmikud.

Jälgitakse auto käsitsemisoskust, sõidu sujuvust, ohutunnetust ja kõike muud mida juht peaks teadma.

Eksamile valmista end ette kõige hullemaks, mis ette võiks tulla – siis on eksamit teha lihtne!

Närvid ja paanika koju ning mõistus kaasa.